Istoric

REPERE  ISTORICE

         Instituţia Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte ,,Mihail Berezovschi’’ s-a creat în baza şcolii  nr. 87, inaugurată în anul 1994. Liceul este amplasat în cel mai  populat sector, dar cel mai îndepărtat microsector din Ciocana al  municipiului Chişinău.

       Din chiar primul an de activitate, şcoala a devenit o insuliţă a viselor copilăreşti, fiind luată cu ”asalt”  de către elevi. În anul de studii 1995 – 1996  au fost deschise pentru copiii claselor primare 43 de complete cu un contingent de peste 1300 copii. Din 1996, instituţiei i s-a atribuit titlul de “Şcoala-inovativă”, dat fiind faptul că a început implementarea programelor specifice pentru un şir de clase: studierea disciplinelor artistice: educaţie muzicală, artă plastică, artă teatrală si coregrafie. La propunerea şi doleanţele părinţilor în unele clase s-a completat programa curriculară cu ore suplimentare de limbi străine.O inovaţie a constituit şi deschiderea claselor cu profil matematic.           

        În anul 1998 a fost afiliat şcolii un bloc nou, numit ulterior „Blocul B”. Printr-un parteneriat eficient, administraţia,  împreună cu părintii, a contribuit la reconstruirea blocului respectiv. Actualmente este numit „Blocul Artelor frumoase’’. Aici activează şi creează, în special, elevii din clasele cu profil de arte.

          Pe parcursul ultimilor ani, la fiecare paralelă activează câte o clasă cu profil  muzical-coral, artă plastică, artă teatrală şi coregrafie  şi câte o clasă cu studierea aprofundată a matematicii şi a limbilor străine: engleză, franceză, italiană, chineză.

În anul 2000 a fost afiliat şcolii încă un bloc, numit „Blocul C” ( în sediul unei foste grădiniţe).  Aici îşi fac studiile doar elevi ai claselor primare.

          Pe parcursul unei perioade scurte de timp, prestigiul liceului a sporit esenţial la nivel de municipiu, republică, dar şi pe plan internaţional, prin locurile premiante obţinute de către elevi la diverse concursuri şi festivaluri, precum şi prin procesul educaţional de calitate desfăşurat de către cadrele didactice.

          În baza succeselor obţinute, în anul 2003, prin Ordinul Ministerului Educaţiei, şcoala nr.87 a fost transformată în Liceu Teoretic cu Profil de Arte. Instituţia a primit numele preotului, compozitorului, dirijorului şi pictorului român - Mihail Berezovschi.

          La 20 februarie 2004, la aniversarea a  137 ani de la naşterea personalităţii artistice Mihail Berezovschi, în incinta liceului a fost înălţat Monumentul de bronz (autor - sculptorul Vadim Larcenco). 

          La comemorarea evenimentului au fost prezenţi ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al  Moldovei, precum şi alte personalităţi notorii ale timpului: Serafim Urecheanu, primarul mun. Chişinău, Alexandru Roman, şeful DGETS al mun. Chişinău etc.

         La sfârşitul anului de studii 2003 -2004, în incinta Palatului Naţional “Nicolae Sulac”, s-au sărbătorit 10 ani de activitate a liceului printr- un concert grandios, prezentat de elevii instituţiei. La festivitate, printre invitaţii de onoare, au fost prezenţi  scriitorii Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli, compozitoarea Daria Radu ş. a.  Asemenea concerte de amploare au devenit pentru instituţie o tradiţie, ba mai mult, s-au transformat într-un adevărat festival de propagare a culturii naţionale. Pe parcursul anilor, s-au stabilit parteneriate eficiente şi fezabile cucolective artistice  din Franţa, România, Polonia etc.

Absolvenţii liceului „M.Berezovschi” învaţă cu succes la diferite facultăţi din universităţile ţării, precum şi de peste hotare: România, Rusia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa, Italia, SUA, Spania, Cehia, Grecia, etc., fapt ce denotă că profesorii instituţiei prestează o activitate de înaltă calitate, iar elevii posedă competenţe ce corespund cerinţelor celor mai exigente centre universitare din lume.

          De la inaugurare şi până astăzi, elevii au adus numeroase premii la disciplinele şcolare de bază, la cele de profil şi la activităţile extracurriculare.