Anual, la data de 22 aprilie marcăm Ziua Pământului, un eveniment global care are drept scop conștientizarea  diverselor provocări de mediu cu care se confruntă planeta noastră și demonstrarea suportului nostru pentru protecția mediului.

   În acest an, în IPLTPA M. Berezovcshi, sloganul și, totodată, îndemnul evenimentului este „Salvează Planeta”, care se centrează pe câteva evenimente importante, menite să sensibilizeze toată comunitatea instituţiei de învăţământ. Evenimentele organizate în acest an au fost marcate altfel. Din cauza pandemiei și a distanțării fizice din acest an, activitățile în cadrul Zilei Pământului s-au desfășurat în mare parte în mediul digital: filme și realizarea posterelor. Copiii claselor a X a, a XII a au realizat videouri în care au fost montate imagini cu elevii claselor gimnaziale care la rândul lor au realizat postere cu tematica: “Salvează Planeta”.

  Cu toții avem nevoie de un Pământ sănătos pentru a susține locurile de muncă, mediul de trai, sănătatea și bunăstarea familiei și a comunității. O planetă sănătoasă nu este o opțiune, este o necesitate. Pentru a contribui la bunăstarea planetei pe care o populăm, în această zi, şi nu doar, copiii din IPLTPA M. Bereovschi sunt îndemnaţi să se implice într-un șir de acțiuni în afara mediului virtual. Cum ar fi:

– Salubrizați cartierul DVS sau parcul din apropiere. Mergeți la o plimbare cu o pungă de gunoi și colectați obiectele din plastic pe care le găsiți.

– Schimbați produsele casnice și de curățare. Utilizați vesela, ustensilele și produsele de curățat care nu sunt dăunătoare pentru sănătate și mediu, de ex.: folie de aluminiu 100% reciclată, hârtie pergament fără substanțe chimice pentru coacere, pungi de gunoi biodegradabile, detergenți ecologici.

– Plantați un arbore. Știați că plantarea unui stejar aduce mai multe specii de insecte și păsări decât o curte întreagă de plante?

– Protejați și susțineți insectele polenizatoare. O modalitate de a face acest lucru este să selectați și să plantați plante care atrag albinele, fluturii. Evitați să utilizați în apropierea acestor terenuri erbicide sau alte substanțe toxice.

– Evitați să utilizați pesticide și substanțe chimice pentru producerea produselor alimentare.

– Evitați risipa de produse alimentare. Aproximativ o treime din alimentele pe care le producem anual sunt risipite.

– Implicați copiii. Educați copiii să iubească și să protejeze mediul ambiant.

  Distanțarea socială pe perioada pandemiei nu înseamnă că nu putem ieși afară pentru a ne bucura de natură, atât timp cât o facem în mod responsabil. Natura nu este anulată! Marcăm Ziua Pământului, apreciind și respectând natura ce ne înconjoară.

 De ziua Pământului elevii claselor primare au deschis frumoasă zi de primăvară cu un mesaj de felicitare scumpului nostru Pământ!

Fiecare a împodobit Planeta Albastră cu mesaje despre apariția Pământului, curiozități, maxime, proverbe, etc.

Prima lecție a fost ora ecologică cu tema " Ziua Pământului este în fiecare zi!"

Părinții harnici, că un exemplu bun de urmat pentru copiii lor, au afânat și împrospătat solul, au plantat copaci și flori pe terenul liceului.

Avem o singură casă - planeta Pământ!

Astăzi, mâine, în timpul carantinei și după asta...!

 

Împreună avem puterea de a restabili Pământul!

                                                                              Implicarea fiecăruia dintre noi contează.