În Moldova toamnele sunt un prilej de a sărbători. Pământul nostru a dat naștere mai multor creatori de o incontestabilă valoare, care au marcat literatura secolului al XX-lea. Printre ei se înscrie și poetul Dumitru Matcovschi, născut la 20 octombrie 1939, la Nistru, la mărgioară, în  satul Vadul Rașcov. Cu această ocazie, în IPLTPA „Mihail Berezovschi” au fost organizate mai multe activități.

         În dimineața zilei de 20 octombrie, în holul central al liceului, elevii clasei a VII-a „E”, profesoară Munca Margareta,  au recitat  versuri din creația poetului sub genericul : „D. Matcovschi – tribun al poporului”. Recitalul s-a desfășurat în fața profesorilor și a elevilor, într-un cadru amenajat de o expoziție de desene inspirate de viața și activitatea  scriitorului. Pe parcursul zilei a rulat filmul documentar: „Acasă la Dumitru Matcovschi”, montat de elevul clasei a XII-a „E” , Roșca Alexandru.

       În ziua de 25 octombrie, în sala de festivități a liceului, s-a desfășurat spectacolul literar –muzical: „Dumitru Matcovschi – poet și om al cetății”, la care au participat elevii claselor a IX-a – a XII-a. Cu drag de cuvântul poetului, elevii au recitat poezii și au interpretat melodii din creația acestuia.

      Activitatea extracurriculară a fost montată de profesoarele de limba  și literatura română Racu Silvia și Munca Margareta.