Universitatea părinților

                                   Dragi părinți!

Vă mulțumim pentru răbdare, înțelegere și pentru efortul depus în susținerea școlii. Vrem ca dumneavoastră și copiii dumneavoastră să fiți sănătoși și să vă simțiți în siguranță.

Înțelegem perfect sentimentele și preocupările dvs. față de copii. Știm, nu e deloc ușor. Așa s-a întâmplat... să trăim niște timpuri mai altfel. Am fost nevoiți să ne schimbăm regulile, obișnuințele ca să ne adaptăm noilor condiții, de pandemie cu Covid-19. Am ajuns să facem lucrurile obișnuite cu totul diferit, de parcă am fi luat-o de la capăt… Însă, tocmai acum e momentul în care putem deveni mai puternici, mai buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

Noi credem și suntem siguri, că împreună vom reuși să depășim această situație. Vrem să vă îndemnăm să fiți responsabili și să deveniți un exemplu pentru copii. Ei trebuie să învețe de la persoanele dragi ce înseamnă să fii atent, solidar și responsabil atât față de sănătatea proprie, cât și a celor din jur. Noi, la rândul nostru, la fel suntem datori să avem grijă de copiii dumneavoastră, să le oferim educație de calitate și să-i îndrumăm pe drumul cel bun. Vom face tot posibilul pentru a vă fi alături și a vă ajuta. Cert este faptul că educația va fi organizată altfel. Școala va ține cont de toate normele de sănătate publică pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19 și pentru a continua procesul educațional.

Covid-19 va fi pentru noi toți, o experiență inedită, cu diferite lecții de viață. Avem, însă, o misiune comună: să protejăm copiii noștri. Și nu vorbim doar de sănătatea fizică, ci și de cea morală. Trebuie să facem în așa fel, încât această pandemie să rămână pentru ei o istorie din care au ieșit învingători.

Alături de dumneavoastră, avem pe umerii noștri responsabilități uriașe, de aceea vrem să ne ajutăm reciproc și să avem grijă unii de alții. Doar așa vom reuși!

Cu toții ne-am dorit ca școala să se redeschidă și să începem anul școlar 2020-2021 în sălile de clasă. Suntem conștienți de multe lucruri. Am ales să acționăm, să întreprindem și să aplicăm măsuri în funcție de specificul și capacitatea școlii noastre. Știm că pe alocuri, incertitudinea, neclaritatea, nesiguranța vă deranjează, dar vă dăm asigurări că modele perfecte de aplicat nu au fost elaborate. Și în instituția noastră avem și săli de clasă diferite, și număr diferit de copii (chiar în aceeași paralelă). Aceste aspecte ne impun să căutăm și să găsim soluții individualizate. Nu excludem că anumite schimbări, ajustări vor avea loc și pe parcurs. Vom fi nevoiți să intervenim, după caz, pentru a îmbunătăți lucrurile. De aceea vă rugăm să fiți îngăduitori, cooperanți și să ne ajutați. Acum chiar e nevoie de solidarizarea noastră a tuturor: cadrelor didactice, copiilor, profesorilor și a întregii comunități. Protecția și grija reciprocă ne poate face mai puternici, mai solidari, mai înțelegători și mai toleranți. Împreună putem depăși mai ușor această grea încercare.

Vrem ca dumneavoastră și copiii să fiți informați și să fiți la curent cu ceea ce se face și se întâmplă în școala noastră, pentru a vă simți în siguranță. Să știți, că a fost foarte dificil să alegem modelul potrivit instituției noastre. Vă prezentăm modelul de învățare pe care l-am ales pentru școala noastră, din cele 7 modele link, propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. 

În anul de studii 2020-2021, procesul educațional, în contextul  epidemiologic de COVID-19, va fi organizat și desfășurat  după  Modelul 7, alcătuit din Modelul 2 și Modelul 4: prezența fizică 100% la școală a elevilor din clasele I-îi- a IV-a în 2 schimburi (modelul 2) și , prezența la școală 50% a elevilor din clasele a V-a – a XII-a peste o zi (modelul 4). Lecțiile vor dura 30 de minute, cu pauze de 10 minute, începând cu ora 8:00 pentru clasele primare și la 8:30 pentru clasele gimnaziale și liceale. Elevii din treapta primară vor fi alimentați cu mâncare caldă în cantina instituției.

Instituția Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Mihail Berezovschi”, la moment, își fac studiile 2200 de elevi, repartizați în 68 de clase, procesul educational fiind organizat de 152 de cadre didactice, dintre care majoritatea lucrează pe 1,5 unități. Liceul dispune de două blocuri de studii, blocul A,  cu o capacitate de 1266  de locuri, și blocul B - cu o capacitate de 580 de locuri.

Dragi părinți, vă încurajăm să fiți atenți și responsabili! Împreună cu copiii să dezvoltați zilnic deprinderi, în ceea ce privește măsurile de protecție și igienă, pentru a opri răspândirea virusului Covid-19.

Noi suntem mereu deschiși să vă ascultăm, să vă ajutăm și să vă fim alături. Haideți împreună să fim precauți, atât la școală, cât și acasă, la magazin, în locurile publice și pe stradă. 

Vă felicităm pe toți cu începutul noului an școlar, să fim cu toții bine și sănătoși, să fim receptivi, înțelegători și toleranți. Multă putere și răbdare tuturor nouă! Sănătate și grijă! 

                                                                                          Cu profund respect, directorul IPLTPA ”Mihail Berezovschi”

                                                                                                                                            Ana Eremei-Berezovschi.